Med hantering av forskningsdata (Research Data Management, RDM) menas hur forskningsmaterialet beskrivs, organiseras, förvaras, uppbevaras och delas under hela forskningsprocessen. Den här guiden är avsedd att ge en översikt över praxis och processer för att hantera dina forskningsdata.
Datahantering och att skriva en datahanteringsplan är en integrerad del av god vetenskaplig praxis. Forskare och studerande på Hanken ansvarar för att följa god praxis för datahantering, vilket inkluderar Hankens riktlinjer för hantering och delning av forskningsdata, datasäkerhet och dataskydd i enlighet med lagstiftning och forskningsintegritet. Institutioner och handledare ska göra studenter och forskare förtrogna med god datahanteringspraxis. Se instruktioner för handledare.
Följ stegen och checklistan som beskrivs i Datahanteringsprocesser på Hanken. Här finns allmänna instruktioner och steg-för-steg-anvisningar som du som forskare eller studerande kan följa genom hela datahanteringsprocessen.
De e-blanketter och dokumentmallar som du kan behöva finns här:
Fördelar med att hantera forskningsdata är att det:
På Hanken får du hjälp och stöd för med att hantera forskningsdata av personal från Hankens dataskyddsombud, biblioteket och IT-tjänster. Har du frågor om datahantering, etiska och juridiska frågor som rör datasäkerhet eller dataskydd? Behöver du hjälp med datahanteringsplaner, datalagring, datadelning eller bevarande? Kontakta Hankens Dataskyddsombud dpo@hanken.fi eller openresearch@hanken.fi.
Vi erbjuder också utbildning i att skapa datahanteringsplaner och i datahantering och dataskydd under din forsknings hela livscykel. Utbildning erbjuds både som en del av studierna och som personalutbildning. För mera information se Kurser och workshops.