Begreppet öppen vetenskap har olika definitioner och innehåller flera aspekter och möjligheter för dig att tänka över vad öppen vetenskap kan betyda genom hela forskningscykeln. I allmänhet avser öppen vetenskap de ansträngningar och mekanismer genom vilka sökbarhet, tillgänglighet och (åter)användbarhet av vetenskaplig kunskap främjas i den digitala eran. Öppen vetenskap innefattar:
Det står i EU's open science policy att "Open science is a policy priority for the European Commission and the standard method of working under its research and innovation funding programmes as it improves the quality, efficiency and responsiveness of research."
Öppenhet som en strategi för ansvarsfull vetenskap och effektfull forskning både stärker och demokratiserar vetenskapen:
Källa: UNESCO (2021). Intergovernmental Meeting of Experts (Category II) Related to a Draft UNESCO Recommendation on Open Science.
Hanken har aktivt främjat öppen vetenskap och följt nationella och internationella principer och krav på öppenhet inom vetenskap och forskning. Att aktivt främja öppen vetenskap ingår som ett av nyckelelementen i helhetsstrategin Hanken 2030. Målsättningen är att främja öppen tillgång till forskningsoutput, vilket innefattar vetenskapliga publikationer, forskningsdata och -metoder och transparent och ansvarsfull utvärdering av forskning.
I augusti 2019 undertecknade Hanken Deklaration för öppen vetenskap och forskning 2020–2025. Hanken har därmed förbundit sig att följa de strategiska principer, målsättningar och handlingsplaner som beskrivs i fyra policyer för öppen vetenskap och forskning i Finland för att de mål som fastställs i deklarationen ska kunna nås.
För att fortsätta att främja öppen vetenskap:
Metadata är data om data och beskriver sammanhanget, innehållet, strukturen, sammanställningen och hanteringen av forskningsdata (se sida 12 för en definition av datadokumentation som kan vara en readme-fil eller metadata). Det är genom metadata som dataset blir synliga, tillgängliga och bedömda för eventuell nedladdning och återanvändning. Att skapa väl avvägda och detaljerade metadata är nyckeln till att göra data öppna, begripliga och återanvändbara.
För en mer detaljerad beskrivning, se PDF-filen nedan – den uppdaterade versionen av Riktlinjer för öppen vetenskap och forskning på Hanken (2021). Se även den första versionen av Riktlinjer för öppen forskning på Hanken (2016).
Uppföljning och utvärdering utförs både på Hanken och på nationell nivå. Vetenskapliga samfundens delegation (VSD) som samordnar öppen vetenskap, ansvarar för att följa upp implementeringen av policyer för öppen vetenskap på nationell nivå. Undervisnings- och kulturministeriet har utvärderat mognadsnivån för öppen vetenskap och forskning bland finländska forskningsorganisationer utifrån den information som finns tillgänglig på respektive organisations webbplats samt data som samlats in via enkäter.
På Hanken kommer implementeringen av riktlinjerna för öppen vetenskap och forskning att följas upp och utvärderas aktivt. Anvisningar relaterade till implementeringen av riktlinjerna uppdateras vid behov. Öppenheten för publikationer utvärderas genom att följa upp antalet och typen av open access-publikationer. Dessa rapporteras i den årliga publikationsrapporteringen till UKM. Antalet publicerade (meta)data av varje finsk organisation visas under ”Data” i Forskning.fi. Biblioteket extraherar sådana rapporter från Haris-databasen.
Hanken erbjuder mångsidiga och multiprofessionella tjänster och utbildning i öppna vetenskapspraxis under hela forskningens livscykel:
Utbildningen och stödet för open access publicering och hantering av forskningsdata säkerställer att forskningsresultat som produceras på Hanken är öppna och tillgängliga för gemensamt bruk och i överensstämmelse med relevanta etiska principer och juridiska regler. Öppna vetenskaps- och forskningstjänster är kompatibla med nationella och internationella tjänster.
Bild: Deklaration för öppen vetenskap och forskning 2020-2025.