Skip to Main Content

Haris - Hankens forskningsdatabas

Guide till Haris - Hankens forskningsdatabas

Registrera projekt

Vilka projekt ska registreras?

Du kan registrera alla typer av projekt i Haris, från stora, finansierade, fleråriga projekt till små, interna, kortvariga projekt eller doktorandprojekt. Genom att registrera projektet på rätt sätt och länka det till relaterat innehåll får projektet en kontext, och du kan använda Haris för att presentera och kommunicera projektet.

Vem ska registrera projekt? 

Alla som deltar i ett projekt kan registrera sitt projekt i Haris. Om andra Hanken-forskare deltar i projektet är det bra att först kontrollera att projektet inte redan är registrerat. Börja med att mata in grundinformation om projektet i innehållstypen Projekt. Om det är ett finansierat projekt ska uppgifterna om finansieringen (belopp, finansiär) matas in i innehållstypen Forskningsmedel (Awards). Dessa två inmatningar ska sedan kopplas ihop.

Uppföljning av projekt

Biblioteket följer upp projekten i Haris baserat på information från forskningsfinansieringsservice och projektcontrollerna. Biblioteket kontrollerar att ett finansierat projekt är registrerat i både Projekt och Forskningsmedel och att dessa är kopplade ihop. Om ett finansierat projekt inte är registrerat, registrerar biblioteket grundinformation om projektet och kontaktar en projektdeltagare för att kontrollera och komplettera inmatningen. Då ett projekt är avslutat kan biblioteket kontakta projektdeltagare för att påminna om att länka relaterat innehåll till projektet.

Projektens synlighet

Då du är inloggad i Haris syns projekten i form av en tidslinje med symboler som indikerar om det finns relaterat innehåll. I Haris publika portal finns projekten under rubriken Projekt och i personprofilen. Observera att det måste finnas en inmatning i innehållstypen Projekt för att projektet ska synas i portalen. En inmatning endast i Forskningsmedel, utan koppling till motsvarande inmatning i Projekt, betyder att projektet inte är synligt i portalen.

Då du matar in Projekt och Forskningsmedel är standardinställningen för synlighet Offentlig – inga begränsningar. Synligheten kan vid behov begränsas under och efter projektet. Om projektet är offentligt finansierat och finansiären publicerar finansieringsbesluten är rekommendationen att inte begränsa synligheten.

Registrera projekt - inmatning Projekt

NycBörja med att göra en inmatning i innehållstypen Projekt. Här matar du in grundinformation om projektet. Om det är ett finansierat projekt, ska uppgifter om finansieringen (finansiärer, belopp) registreras i innehållstypen Forskningsmedel. Dessa inmatningar ska därefter kopplas ihop. Notera att det måste finnas en inmatning i Projekt för att projektet ska vara synligt i portalen. En inmatning endast i Forskningsmedel, utan koppling till motsvarande inmatning i Projekt, betyder att projektet inte är synligt i portalen.

Gör så här för att registrera ett projekt

  1. Logga in i Haris.
  2. Klicka på Lägg till innehåll.  
  3. Välj Projekt i inmatningsguiden och lämplig typ av projekt: Projekt finansierat av Hanken/Hankens fonder, Externt finansierat projekt, Annat projekt.
  4. Fyll i relevanta uppgifter i formuläret. Du kan fylla i uppgifter på svenska och/eller engelska. Byt språkversion genom att klicka på flaggikonerna i det övre vänstra hörnet. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk * i formuläret.
  • Aktivitetstypens karaktär: Lägg till vilken typ av projekt det gäller, t.ex. forskning, forsknings- och innovationsprojekt, doktorsavhandlingsprojekt, undervisning.
  • Titel*: Lägg till titel, även kort titel eller akronym om de används.
  • Beskrivning: Lägg till en beskrivning av projektet. Om beskrivningen ska synas både i det engelska och svenska gränssnittet i portalen måste den läggas till i båda språkversionerna. Om beskrivningen inte är översatt går det bra att klistra in samma text i båda språkversionerna.
  • Deltagare*: Lägg till interna och externa deltagare och deras affiliationer. Välj lämplig roll för varje deltagare. För doktorandprojekt kan du också lägga till handledarens namn.
  • Projekt hanterat av: Organisationsenheten läggs till automatiskt baserat på intern deltagare.
  • Samarbetspartners*: Lägg till uppgifter om samarbetspartner om det är ett samarbetsprojekt (t.ex. universitet, företag). Markera en organisation som huvudansvarig och ange organisationernas roll (medsökande eller projektpartner). Om det inte är ett samarbetsprojekt, klicka på Nej.
  • Livscykel: Ange projektets start- och slutdatum. Om slutdatum är okänt kan det läggas till senare. Om projektet avslutas i förtid, kryssa i rutan Förkortat och ange ett nytt slutdatum.
  • Filer och länkar: Bifoga relevanta filer eller lägg till länkar till webbplatser relaterade till projektet. Den förvalda synligheten för filer och länkar är Offentlig – inga begränsningar men kan vid behov ändras till begränsad synlighet.
  • Relaterade ansökningar och forskningsmedel: Om projektet är finansierat registreras uppgifter om finansieringen (finansiärer, belopp) i innehållstypen Forskningsmedel. Här kopplar du ihop dessa två inmatningar. 
  • Relaterade projekt, forskningsoutput, aktiviteter, priser, press/media, dataset: Koppla ihop projektet med annat innehåll som är relaterat till projektet för att ge en kontext och visa vad projektet har utmynnat i. Se exempel på ett projekt med relaterat innehåll i portalen.
  • Nyckelord: Lägg till nyckelord som beskriver projektet med tanke på sökbarhet i portalen och sökmotorer. 
  • Nyckelord för hållbar utveckling: Lägg till ett eller flera relevanta globala hållbarhetsmål för att dina projekt som relaterar till hållbarhetsmålen ska synas i portalen.
  • Synlighet: Den förvalda inställningen Offentlig - inga restriktioner kan vid behov begränsas. 

Registrera projektfinansiering - inmatning Forskningsmedel

Ett finansierat projekt ska ha en inmatning även i innehållstypen Forskningsmedel. Här registrerar du uppgifter om finansieringen (finansiärer, belopp). Grundinformation om projektet registreras i innehållstypen Projekt. Dessa två inmatningar ska sedan kopplas ihop. Observera att en inmatning enbart i Forskningsmedel inte blir synlig i den publika portalen. Det måste finnas en inmatning i Projekt kopplad till den i Forskningsmedel för att projektet ska vara synligt i portalen.

Gör så här för att registrera projektfinansiering

  1. Logga in i Haris.
  2. Klicka på Lägg till innehåll
  3. Välj Forskningsmedel i inmatningsguiden, välj finansiär (t.ex. Business Finland, EU:s strukturfonder eller Finlands Akademi) och typ av finansiering (forskningsmedel, förnyad fiansiering eller tilläggsfinansiering).

  4. Fyll i relevanta uppgifter i formuläret. Du kan fylla i uppgifter på svenska och/eller engelska. Byt språkversion genom att klicka på flaggikonerna i det övre vänstra hörnet. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk * i formuläret.
  • Aktivitetstypens karaktär: Lägg till vilken typ av projekt det gäller t.ex. forskning, forsknings- och innovationsprojekt, doktorsavhandlingsprojekt, undervisning.
  • Titel*: Lägg till titel, även kort titel eller akronym om de används. Använd samma titel och akronym som i motsvarande inmatning i Projekt, om de gäller även här.
  • Beskrivning: Lägg till en beskrivning av projektet. Om beskrivningen är identisk med beskrivningen i motsvarande inmatning i Projekt kan den utelämnas här.
  • Deltagare*: Lägg till interna och externa deltagare och deras affiliationer. Välj lämplig roll för varje deltagare. För doktorandprojekt kan du också lägga till handledarens namn.
  • Projekt hanterat av: Organisationsenheten läggs till automatiskt baserat på intern deltagare.
  • Samarbetspartners*: Lägg till uppgifter om samarbetspartner om det är ett samarbetsprojekt (t.ex. universitet, företag). Markera en organisation som huvudansvarig och ange organisationernas roll (medsökande eller projektpartner). Om det inte är ett samarbetsprojekt, klicka på Nej.
  • Finansiering*: Lägg till finansiären i finansieringsorganisation* och summan i tilldelat belopp*. Om projektet har flera finansiärer klicka på Lägg till finansiering och lägg till varje finansiär separat.
    Den förvalda inställningen för synlighet är Offentlig – inga begränsningar men kan vid behov begränsas. Om projektet är offentligt finansierat och finansiären själv publicerar beviljade medel på nätet, är rekommendationen att inte begränsa synligheten.


     
  • Livscykel, tilldelningsdatum*: Tilldelningsdatum är datum då finansiering beviljats. Ange projektets start- och slutdatum. Vid behov lägg till förväntat start- och slutdatum. Om slutdatum är okänt kan det läggas till senare. Om projektet avslutas i förtid, kryssa i rutan Förkortat och ange ett nytt slutdatum.
  • Filer och länkar: Bifoga filer eller lägg till länkar som relaterar till finansieringen. Filer och länkar som gäller projektet kan med fördel också bifogas i motsvarande inmatning i Projekt.
  • Relaterat projekt: Inmatningen i Forskningsmedel ska alltid kopplas ihop med motsvarande inmatning i Projekt. Detta är nödvändigt för att projektet ska vara synligt i portalen.
  • Relaterade ansökningar: Innehållstypen Ansökningar används inte på Hanken. 
  • Relaterade forskningsmedel: Vid behov, koppla ihop med övriga relaterade inmatningar i Forskningsmedel.
  • Nyckelord: Vid behov, lägg till nyckelord som beskriver projektet. Nyckelord kan med fördel i stället läggas till i motsvarande inmatning i Projekt. 
  • Synlighet: Den förvalda inställningen är Offentlig - inga restriktioner men kan vid behov begränsas. Om projektet är offentligt finansierat och finansiären själv publicerar beviljade medel på nätet, är rekommendationen att inte begränsa synligheten.

Redigera Projekt eller Forskningsmedel

Du kan redigera en inmatning i Projekt eller Forskningsmedel under och efter projektperioden. Kom ihåg att koppla ihop innehållstyper som är relaterade till projektet i inmatningen i Projekt. Du kan skapa sådana relationer även efter projektets slutdatum, till exempel genom att länka till publikationer som publiceras långt efter avslutat projekt.

Klicka på symbolen för pennan att öppna och redigera inmatningen.