LibGuides: Biblioteksguide för ny personal: Hitta litteratur och information

Hitta litteratur via Hankens söktjänst Hanna

Hankens söktjänst Hanna ger dig åtkomst till många olika typer av källor via bara en sökning. Via en och samma sökruta kan du nå:

tryckt material (gäller endast biblioteket i Helsingfors)
elektroniskt material, såsom e-böcker, avhandlingar, vetenskapliga artiklar i fulltext och databaser.

Hankens söktjänst Hanna Hankens söktjänst Hanna. Innehåller det tryckta materialet på Hankens bibliotek i Helsingfors och allt elektroniskt material.

Filmen nedan (1:21) hjälper dig komma igång med att använda Hanna. Filmen är gjord på Hankens bibliotek.

Obs. Personal och studerande i Vasa använder Vasa stadsbiblioteks söktjänst för att söka efter tryckta böcker i biblioteket.

E-böcker

Via Hankens bibliotek har du tillgång till mer än 1 miljon e-böcker via olika e-boksplattformer (bl.a. Perlego, Ebook central etc).
Obs! Alla enskilda e-böcker är inte tillgängliga via söktjänsten Hanna utan du måste söka direkt i e-bokplattformen för att hitta dem.

Besök bibliotekets Libguide om e-böcker (länk nedan) för mer information om:

de olika plattformerna du har tillgång till,
instruktioner för hur du hittar e-böcker,
instruktioner för hur du laddar ner e-böcker
anskaffning och användning av e-böcker i undervisningen (viktigt för lärare att känna till)

E-böcker på Hanken

Vetenskapliga artikeldatabaser på Hanken

Hankens bibliotek erbjuder tillgång till följande licensbelagda vetenskapliga artikeldatabaser. Du kommer åt dem på distans, 24/7, med ditt Hanken-ID. Följ länkarna nedan, eller sök fram databaserna via Hanna:

BrowZine Bläddra i akademiska tidskrifter. I tjänsten ingår både OA-tidskrifter och tidskrifter som Hankens bibliotek prenumererar på. Om du vill läsa artiklarna på din mobila enhet kan du ladda ner appen BrowZine från din egen appbutik.
Business Source Complete (EBSCO) Business Source Complete (BSC) is a full text business database, covering management, economics, finance, accounting, international business. Full-text availability may vary due to exceptions related with embargo periods of newest material.
EconLit (EBSCO) EconLit provides bibliographic coverage of a wide range of economics-related literature. An expanded version of the Journal of Economic Literature (JEL) indexes of journals, books, and dissertations, EconLit covers both economic theory and application. Over 80% of all current records include abstracts. Also included are full-text of book reviews published in the Journal of Economic Literature since 1993. The database also includes links to full-text of some 40,000 working papers in economics.
Emerald Journals Emerald gives access to over 35,000 full text articles from Emerald's international management portfolio, with full text archives back to 1994. It contains 217 journals from 22 management disciplines. Subject coverage spans a spectrum of management disciplines including: strategy; leadership; library and information management; marketing and human resource management; plus a substantial number of engineering, applied science and technology titles.
SAGE Journals Online Note! 1999-. SAGE Journals Online provides access to 550+ SAGE journal titles in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine with backfile to 1999.
ScienceDirect (Elsevier) Note! 1995-. ScienceDirect contains over 25% of the world's science, technology and medicine full text and bibliographic information. Apart from online reference works, handbooks and book series ScienceDirect offers a rich journal collection of over 2,000 titles.
Springer Link Note! 1997-. SpringerLink is the premier electronic data source from Springer for researchers in biomedicine, life science, clinical medicine, physics, engineering, mathematics, computer science, humanities, and economics.
Wiley Online Library Note! 1998-. More than 1000 online publications for researchers and professionals. Subject areas include medicine, health sciences, business, humanities and social sciences, information science and computing. Former Blackwell Synergy database has merged to Wiley Online Library.

Elektroniska dagstidningar

ePress Innehåller inhemska dags- och lokaltidningar. Tjänsten fungerar endast inom Hankens datornätverk (eller VPN).
Financial Times - London Edition Som registrerad FT.com-användare kan du logga in direkt på FT.com via Sign In -länken uppe till höger på webbsidan. Via FT.com kan du också ladda ner en applikation. Efter registreringen fungerar ditt vanliga Hanken användar-id och lösenord. Logga in till FT.com, fyll i din Hanken e-postadress, följ därefter instruktionerna.
more...less...
Enligt avtalet som slutits med FT.com är det förbjudet att:
"...forward full text FT articles by email or by any other distribution method..." "...copy, cut and paste, email, reproduce, publish, distribute, redistribute, broadcast, transmit, modify, adapt, edit, abstract, create, derivative works of store, archive, publicly display, sell or in any way commercially exploit any Content..."
Kauppalehti För att du skall kunna läsa Kauppalehti online utanför Hankens datornätverk krävs det att du loggar in med ditt Hanken-användarkonto.
PressReader Innehåller 7400+ dagstidningar och tidskrifter från 120 länder. Tidningsnumret blir tillgängligt samma dag som det utkommer och kan läsas i 60-90 dagar. För att du skall kunna läsa de elektroniska dagstidningarna utanför Hankens datornätverk krävs det att du loggar in med ditt Hanken-användarID.

Quantum

Information om Quantum och tillgången till databaser med finansiell information

Google Scholar

Google Scholar är Googles sökmotor som söker information i vetenskapliga och akademiska webbkällor.

Aktivera bibliotekslänkar i Google Scholar, Öppna PDF
Om du befinner dig utanför Hankens nätverk och vill nå artiklar i licensbelagda databaser via Google Scholar måste du först aktivera bibliotekslänkar.

Kortkurser och personlig handledning

Biblioteket ordnar föreläsningar/workshops i informationssökning och verktyg som hänför sig till användning av information. Du kan delta i kurserna oberoende av i vilket skede av studierna du befinner dig. Kurserna hålls på engelska om någon av de anmälda inte kan svenska. Anmäl dig senast kl. 16.00 föregående vardag. Vid frågor, kontakta biblioteket@hanken.fi.

Du kan även boka individuell handledning via bibliotekets bokningskalender.

Bibliotekets öppna workshops 2025	Tidpunkt	Plats	Anmälan
Forskningsdatahantering. Ska du samla in och hantera personuppgifter för din uppsats/avhandling? Vi förklarar det viktigaste för dig. Tillfället hålls på engelska.	To 30.1 kl. 14:15-14:45	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Lär dig effektiv artikelsökning. Hitta smarta genvägar genom djungeln av artiklar och databaser. Vi hjälper dig med hur du kan bli mer systematisk i dina sökningar och visar hur du hanterar ett stort sökresultat för att få fram de mest väsentliga sökträffarna. Vi diskuterar också hur du kan använda AI-verktyg i din sökprocess.	To 6.2 kl. 14:15-15:15	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Referensteknik enligt APA7. En god referensteknik är A och O för att undvika plagiat. Vi går genom det mest centrala du behöver känna till för att behärska referenssystemet APA7 felfritt.	To 13.2 kl. 14:15-15:00	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Formatera ditt Word-dokument rätt. Vi går genom funktionerna i Word så du får inställningarna rätt och ditt dokument följer Hankens standardmall.	To 20.2 kl. 14:15-15:00	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Hitta avhandlingar från DHanken och andra publikationsarkiv. Vi visar hur du hittar magisters- och doktorsavhandlingar från Hanken i publikationsarkivet DHanken. Vi tittar även på hur du hittar avhandlingar från andra universitet och högskolor.	To 20.2 kl. 15:00-15:30	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Referenshantering med Zotero. Vi presenterar Zotero, ett gratisprogram som hjälper dig förenkla och effektivera referenshanteringen genom att skapa automatiska källhänvisningar och källförteckningar i dina texter enligt APA7, Oxford, eller andra referenssystem.	To 27.2 kl 14:15-14:45	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Utforska AI-verktyg för litteratursökning. Vi presenterar ett urval AI-verktyg som kan användas för litteratursökning och tittar på hur dessa kan komplettera, inspirera och möjligen effektivera din sökprocess.	To 6.3 kl. 14:15-15:00	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Forskningsdatahantering. Ska du samla in och hantera personuppgifter för din uppsats/avhandling? Vi förklarar det viktigaste för dig. Tillfället hålls på engelska.	To 20.3 kl. 14:15-14:45	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Lär dig effektiv artikelsökning. Hitta smarta genvägar genom djungeln av artiklar och databaser. Vi hjälper dig med hur du kan bli mer systematisk i dina sökningar och visar hur du hanterar ett stort sökresultat för att få fram de mest väsentliga sökträffarna. Vi diskuterar också hur du kan använda AI-verktyg i din sökprocess.	To 27.3 kl. 14:15-15:15	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Referensteknik enligt APA7. En god referensteknik är A och O för att undvika plagiat. Vi går genom det mest centrala du behöver känna till för att behärska referenssystemet APA7 felfritt.	To 3.4 kl. 14:15-15:00	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Formatera ditt Word-dokument rätt. Vi går genom funktionerna i Word så du får inställningarna rätt och ditt dokument följer Hankens standardmall.	To 10.4 kl. 14:15-15:00	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221
Referenshantering med Zotero. Vi presenterar Zotero, ett gratisprogram som hjälper dig förenkla och effektivera referenshanteringen genom att skapa automatiska källhänvisningar och källförteckningar i dina texter enligt APA7, Oxford, eller andra referenssystem.	To 24.4 kl. 14:15-15:00	Teams	Anmäl dig senast kl 16.00 föregående vardag. https://link.webropolsurveys.com/S/F072EC1BD4CF7221

Informationsspecialist (Vasa)
Information Specialist (Vaasa)
Susanne Holmlund
Informationsspecialist (Helsingfors)
Information Specialist (Helsinki)
Sarah Hagström

Det elektroniska materialet och distansinloggning

Det elektroniska materialet är tillgängligt i Hankens nätverk och på distans. Distansanvändning kräver inloggning med ett Hanken-användarnamn och lösenord.

Ladda ner LibKey Nomad webbläsartillägget för snabbare åtkomst till licensierat e-material utanför campus.

Användarregler för e-materialet

Vissa av databaserna är licensbelagda, d.v.s. biblioteket betalar för användarrättigheten för sina studenter och sin personal. Det betyder också att användningen av dessa databaser regleras i avtal, som slutits med FinElib. Du kan bekanta dig med användarreglerna för det licensbelagda materialet.