Biblioteket erbjuder tjänster och stöd för att underlätta att hantera och dela din forskning i alla skeden av forskningsprocessen.
Litteraturgranskningen
Den aktiva forskningsfasen
Bibliometriska indikatorer också är snäva och begränsade verktyg och de ska därför inte användas som enda bedömningsgrund för att utvärdera en publikationskanal. Läs mera om ansvarsfull metrik och anvarsfull forskningsutvärdering.
Att sprida forskning
Läs mera i guiderna genomslag: utöver bibliometri och att förbättra synligheten och genomslaget för din forskning.
Som forskare på Hanken får du stöd för att publicera open access. Det finns tre möjligheter:
Du kan få rabatt på publiceringsavgift (APC Article Processing Charge) för att publicera (hybrid) open access. Börja alltid med att kontrollera om tidskriften du vill publicera i ingår i något av de aktuella avtalen. Om tidskriften ingår i ett avtal så följer du anvisningarna för respektive förlag. Notera att den korresponderande författaren ska vara affilierad till Hanken.
Rabatten baserar sig på s.k. transformativa avtal mellan Finelib-konsortiet och förlagen, och gäller databaser som biblioteket prenumererar på.
Hanken har allokerat interna medel för att bekosta publiceringsavgifter för att publicera open access. Detta gäller avgifter både för artiklar APC (article processing charge) och monografier BPC (book processing charge). Vissa villkor gäller för att interna medel ska beviljas, se anvisningar för Hankens interna medel för publiceringsavgift.
Open Access (OA) innebär att att vetenskapliga publikationer görs fritt tillgängliga på internet i digital form. Detta främjar spridningen av forskningsresultat både inom forskningssamfundet och bland en större allmänhet. Läsare får läsa, använda, kopiera, skriva ut och länka till OA-publikationer helt utan kostnad. Det finns tre huvudsakliga typer av open access-publicering:
Läs mera i guiden om open access.
Frågor om att publicera open access riktas till haris@hanken.fi.
Med hantering av forskningsdata (research data management, RDM) menas hur forskningsmaterial beskrivs, organiseras, förvaras, uppbevaras och delas under hela forskningsprocessen. Du kan följa flödesdiagrammet för hantering av forskningsdata eller de sex steg som beskrivs i datahanteringsprocessen på Hanken för att utföra en datahanteringsprocess som omfattar forskningsdatas hela livscykel.
Observera att det finns en datahanteringsprocess för kandidat-, magister-, och eMBA-studerande och en annan datahanteringsprocess för forskare och doktorander.
Att ha färdigheter i hantering av forskningsdata är en grundläggande forskarkompetens. God hantering av forskningsdata med välorganiserade och välbeskrivna dataset, som kan hittas och återanvändas erkänns som en del av en forskares akademiska meriter.
Alla forskare ska efterleva praxis för gott dataskydd. Följ riktlinjerna för hantering av personuppgifter i forskning på Hanken för att upprätthålla en hög etisk standard och iaktta relevant lagstiftning.
För öppen/FAIR data är det viktigt att göra följande:
I libguiden om hantering av forskningsdata finns detaljerad information om:
För att få hjälp och stöd med datahanteringsplaner, datalagring, metadata, datadelning och databevarande kontakta openresearch@hanken.fi.
Frågor om dataskydd riktas till Hankens Dataskyddsombud dpo@hanken.fi.
Frågor om etiska principer och etikprövning riktas till Hankens stödperson för forskningsetik Anu Helkkula, anu.helkkula@hanken.fi.
Haris är Hankens forskningsdatabas som samlar Hankens forskningsresultat och intellektuella resurser.
Alla forskare som är anställda av, eller på annat sätt associerade med Hanken, ska registrera sina forskningsmeriter i Haris.
Som nyanställd forskare ska du registrera dina publikationer utgivna under de senaste fem åren, även om publikationerna inte är affilierade till Hanken. Dessa uppgifter behövs vid rapportering till AACSB-ackrediteringen. Du kan även registrera publikationer som är äldre än fem år, om du så önskar.
Varje forskare har ansvar för att registrera sina forskningsmeriter. I praktiken kan registreringen utföras av amanuensen eller helpdesk-personal på enheten. Kontrollera hur praxis ser ut på just din enhet. För att regstra dina publikationer fem år bakåt kan du också kontakta biblioteket för att få hjälp med detta. Det går ofta att importera publikationerna från andra databaser och du slipper på så sätt manuell inmatning.
I Haris finns följande innehållstyper:
Dessutom kan du redigera din personprofil och påverka hur profilen ser ut i Haris publika portal. Du kan t.ex lägga till ett foto, beskriva dina forskningsintressen, aktivera länkar till eventuella profiler i sociala medier (t.ex. Twitter, ResearchGate, LinkedIn) m.m.. Läs mera om att redigera personprofil och Haris publika portal.
Biblioteket validerar publikationerna som registreras i Haris, men ansvarar inte för att utföra själva registreringen. Projekten kontrolleras av Centret för forskning och internationella ärenden, medan aktiviteternas riktighet inte kontrolleras.
Namnet Haris kommer från Hanken Research Information System.
Läs mera i guiden om Haris, där det också finns anvisningar för att registrera de olika typerna av innehåll.
Frågor om Haris och om att registrera innehåll i Haris riktas till haris@hanken.fi.
Begreppet öppen vetenskap har olika definitioner och innehåller flera aspekter och möjligheter för dig att tänka över vad öppen vetenskap kan betyda genom hela forskningscykeln. I allmänhet avser öppen vetenskap de åtgärder och mekanismer genom vilka sökbarhet, tillgänglighet och (åter)användbarhet av vetenskaplig kunskap främjas i den digitala tidsåldern.
Öppen vetenskap innefattar:
Hanken har aktivt främjat öppen vetenskap och följt nationella och internationella principer och krav på öppenhet inom vetenskap och forskning. Att aktivt främja öppen vetenskap ingår som ett av nyckelelementen i helhetsstrategin Hanken 2030.
I augusti 2019 undertecknade Hanken deklarationen för öppen vetenskap och forskning 2020–2025 och har därmed förbundit sig att följa de strategiska principer, målsättningar och handlingsplaner som beskrivs i de fyra policyer för öppen vetenskap och forskning i Finland för att de mål som fastställs i deklarationen ska kunna nås.
För att fortsätta att främja öppen vetenskap
Se Hankens riktlinjer för öppen vetenskap och forskning
Öppna PDF-dokumentet: Guidelines for Open Science and Research at Hanken (2021)
Läs mera om fördelar, principer och praxis för öppen vetenskap i libguiden om öppen vetenskap.
Doktorander kan få praktiskt stöd och utbildning i principer och praxis för öppen vetenskap, samt i forskningsdatahantering (RDM), hur du delar din forskning och hur du publicerar open access till dina forskningsoutput inklusive publikationer och forskningsdata, från 69990-E Open Science Doctoral Course i Moodle.
Frågor om öppen vetenskap riktas till openresearch@hanken.fi.