Att kunna återanvända och dra nytta av redan befintliga dataset är ett skäl för att öppna och dela data. Forskningsdata är värdefulla resurser som ofta kräver mycket tid och resurser för att skapa. Det är därför värt att överväga att återanvända befintliga forskningsdata som tidigare studier har genererat och som finns offentligt arkiverat. Men att återanvända data handlar inte bara om att spara tid och resurser. Det ger också ökade möjligheter till att upprepa/reproducera och verifiera data, vilket i sin tur ökar forskningens tillförlitlighet.
En optimal användning och återanvändning av arkiverade data blir möjlig endast när tillgänglighet och återanvändbarhet av forskningsdata har säkerställts. Då forskningsdata hanteras korrekt och öppet publicerade data förses med lämpliga licenser underlättas och möjliggörs delad användning. I samband med forskningsdata hänvisas ofta till FAIR-principen, en akronym som kommer från orden Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. Forskningsdata som publiceras enligt FAIR-principerna innebär alltså att data ska vara möliga att hitta, komma åt, flytta eller kombinera och återanvända, något som gör data verkligen öppna och återanvändbara. Principer för FAIR data i rutan nedan ger vägledning om hur du gör dina data verkligen öppna och återanvändbara. Se även Att dela data nedan om hur du öppnar och publicerar dina data.
Tjänster för att söka efter dataset:
Vid återanvändning av data bör goda rutiner för att citera forkningsdata följas. Att publicera forskningsdata kan skapa flera möjligheter för forskare till meritering t.ex. via citeringar eller registrerade nedladdningar. Det blir på så sätt möjligt att få erkännande för flera bidrag till forskningsprocessen än enbart den publicerade artikeln. Läs mera om att återanvända forskningsdata, OpenAIRE.
Öppen forskningsdata ökar synligheten och genomslaget för forskning, skapar nya forskningsmöjligheter och underlättar tvärvetenskapligt samarbete. Öppna data gör det också lättare att kontrollera kvaliteten på forskningsdata, vilket ökar forskningens transparens och tillförlitlighet. Genom öppenhet demokratiseras och stärks forskningen.
Att publicera forskningsdata kan skapa flera möjligheter för forskare till meritering t.ex. via citeringar eller registrerade nedladdningar. Det blir på så sätt möjligt att få erkännande för flera delar av forskningsprocessen än enbart den publicerade artikeln.
Forskningsdata och publicerade forskningsresultat producerade på Hanken borde publiceras öppet och göras allmänt tillgängliga. Det ska vara möjligt att hitta och referera till datat. Vid återanvändning av data gäller normal referenspraxis.
Tänk på följande frågor när du du funderar på att publicera data öppet.
1. Vilken del av data kan öppnas och publiceras?
2. Var publiceras data öppet?
3. När är data tillgängligt? Finns det behov av att ange en embargoperiod?
4. Kommer en del av uppgifterna att förstöras? För mera information se Data disposal (Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv FSD).
5. Vilken licens använder du för att öppna och dela dina data? Avtal om ägande- och nyttjanderätt till data och andra immateriella rättigheter måste ingås innan forskningsverksamheten påbörjas.
För mera information se Five steps to decide what data to keep, Digital Curation Centre (DCC).
Låntidsbevaring innebär att data bevaras i mer än 25 år. När du skapar dina data måste du överväga hur länge data kommer att bevaras. Ta reda på om det finns disciplinspecifika krav för att bevara data, eller om forskningsfinansiärer och förlag har särskilda krav. Att det finns en plan för att arkivera data är en del av forskningens kvalitet och öppenhet. Om dina data har ett långsiktigt värde ska du tänka på:
För mera information, se Five steps to decide what data to keep, Digital Curation Centre (DCC).
FAIR-dataprinciperna, formulerade Force11, beskriver centrala riktlinjer för god datahantering och öppen tillgång till forskningsdata. FAIR är en akronym som kommer från orden Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. Forskningsdata som publiceras enligt FAIR-principerna innebär alltså att data ska vara möliga att hitta, komma åt, flytta eller kombinera och återanvända.
För att forskningsdata ska vara sökbara (Findable) krävs att:
För att forskningsdata ska vara tillgängliga (Accessible) krävs att:
FAIR-dataprinciperna kan formuleras som Findable+Accessible+Interoperatable=Reusable. Att göra data återanvändbara och återanvända och dra nytta av befintliga dataset är de grundläggande motiven för öppna data.
FAIR är inte lika med öppen eller fri. Data kan vara stängda och betalas men ändå perfekt FAIR, medan data som är öppna och gratis ofta inte är FAIR och därmed betraktas som icke kostnadseffektiva och återanvändbara.
De flesta av FAIR-dataprinciperna gäller metadata. Det är avgörande att beskriva och dokumentera dina forskningsdata för att göra dem riktigt öppna och återanvändbara. Se Datadokumentation och metadata i följande avsnitt.
Läs mera:
Dokumentation (att beskriva data, läsbar för människor) och metadata (data om data, vem, vad, när, var, varför, hur av dina data, läsbara för datorer) ger information om data. När data görs FAIR spelar metadata en avgörande roll. Systematiskt beskrivna forskningsdata är nyckeln till att göra dina data begripliga, sökbara och återanvändbara. Datakvaliteten förbättras med tydlig och detaljerad dokumentation och metadata.
Använd Fairdata Qvain, ett metadataverktyg, för att beskriva och publicera dina dataset.
Qvain är en del av Fairdata services för att stödja din forskningsdata för att bli FAIR. Tjänsterna erbjuds av Ministeriet och produceras av CSC.
Läs How to make the research dataset FAIR? och lär dig mer om Fairdata services.
Kom ihåg att du ska registrera både dina publikationer och dataset i Haris - Hankens forskningsdatabas. Informationen som du har registrerat i Haris om dina dataset ska överföras till Etsin och finns på Ministeriets forskningsdatabasportal/tutkimustietovarannon tiedejatutkimus.fi-portaali.
Mer information, se: